Mijn volgende auto is elektrisch. Of toch weer op benzine?


Je bent toe aan een nieuwe auto en je wilt beginnen met uitzoeken welke nieuwe auto je gaat kiezen. Tegenwoordig begint dat met de vraag: ga ik elektrisch rijden of neem ik toch weer een benzine auto?
(Spoileralert: een elektrische auto is comfortabeler, schoner, stiller, groener en milieuvriendelijker op alle vlakken!)
Elektrisch of benzine rijden?
Met deze vraag zijn veel mensen bezig. In dit blog gaan we daarom eens goed kijken naar de belangrijkste punten van deze keuze:
- Waarom zou ik van brandstof naar elektrisch rijden gaan?
- Wat is goedkoper, elektrisch of benzine?
- Welke afstanden rijd ik eigenlijk per dag?
- Wat is het beste voor het milieu?
- Wat betekent het opladen voor mij?
- Kan ik wel op vakantie gaan met een elektrische auto?
- Is elektrisch rijden alleen maar comfortabel of ook wel sportief?
1 – Waarom zou ik van brandstof naar elektrisch rijden gaan?
Het staat zonder meer vast dat de EV (Electric Vehicle) de laatste jaren enorm in opkomst is. In 2021 nam het aantal stekkerauto’s met 38% toe, terwijl het aantal benzine auto’s slechts met 1,5% groeide. Om van de verkoop van lpg- en dieselauto’s maar niet te spreken: deze nam met 4,4 en 9,1 procent af (bron: cbs).
Het staat dus buiten kijf dat de elektrische auto op dit moment meer in trek is dan de benzine auto. En niet zonder reden: we staan voor een belangrijke energietransitie en de elektrische auto speelt daar een belangrijke rol in. Een ding is zeker: de EV heeft de toekomst, dat is ook de overtuiging van de Nederlandse overheid.
De belangrijkste redenen voor mensen om nu voor een EV te kiezen zijn kosten per kilometer, gevolgd door comfort, milieu en duurzaamheid.
2- Wat is goedkoper, elektrisch of benzine?
Is de aanschaf van een elektrische auto niet nog steeds veel te duur? De afgelopen jaren bleven veel autokopers nog weg van hybride auto’s en EV’s vanuit de stellige overtuiging dat deze nog veel te duur waren in de aanschaf. In de praktijk zijn veel modellen inmiddels veel goedkoper geworden. Vooral in de categorie middenklasse EV’s zijn de prijzen enorm gedaald. En verschillende subsidieregelingen hebben hier zeker aan meegewerkt. (hier maakt vooral Ecar optimaal gebruik van, zie hier).
Maar wat natuurlijk echt telt: met welk soort ‘brandstof’ is de prijs per kilometer het laagst? Het antwoord is eenvoudig. EV’s rijden het goedkoopst. Dat ligt met name aan een drietal factoren: op de eerste plaats is de prijs van elektriciteit lager dan die van benzine. Op de tweede plaats zijn EV’s veel efficiënter: een verbrandingsmotor heeft een rendement van 30%, terwijl de EV een rendement van rond de 90% haalt. De derde belangrijke reden is dat het onderhoud van de EV veel lager ligt dan die van de traditionele brandstofauto.
Conclusie: de elektrische auto is verreweg de winnaar als het gaat over kosten per kilometer.
3 – Welke afstanden rijd ik eigenlijk per dag?
De keuze voor een bepaalde elektrische auto wordt vaak gebaseerd op de actieradius (hoe ver kun je rijden op één tank). Traditioneel zijn we erg gewend aan een actieradius van tussen de 500 en 800 kilometer op een tank brandstof. En dan lijkt een actieradius van ‘slechts’ 200 of 300 kilometer erg weinig. Maar is dat echt zo?
Een goed advies is om eens te berekenen hoeveel je de auto eigenlijk echt per dag gebruikt. De meeste mensen – sommige zakelijke rijders uitgesloten – rijden minder dan 100 kilometer per dag aan woon-werk verkeer en privé ritten. Met andere woorden: 200 kilometer actieradius is dan al meer dan 2x zoveel als eigenlijk nodig is. Ook voor de zakelijke rijder kan een EV een goede keuze zijn, maar daarvoor gelden andere uitgangspunten, zoals hier beschreven.
De actieradius van een elektrische auto is dus in de meeste gevallen geen probleem. Het is wel belangrijk om je goed te oriënteren op de eigenschappen van de accu van de nieuwe auto: hoe snel kan die opgeladen worden? Welke techniek is gebruikt en welke capaciteit heeft de accu? Hier vind je veel informatie over de accu en de techniek daarachter.
4 – Wat is het beste voor het milieu?
Dit is eigenlijk een hele flauwe vraag. Want iedereen gaat er eigenlijk wel van uit dat de elektrische auto veel beter voor het milieu is dan de brandstofauto. Onder andere milieucentraal.nl en de Nederlandse overheid geven aan dat elektrisch rijden stiller, schoner en klimaatvriendelijker is dan het rijden op brandstof. En dat is natuurlijk ook zo, de CO2 uitstoot van een elektrische auto is over de levensduur gemiddeld 40% lager. En dat is gerekend met het opladen met ‘grijze’ stroom, in de komende jaren wordt de stroom steeds groener opgewekt, waardoor elektrisch rijden nog milieuvriendelijker wordt.
Een ander belangrijk milieuvoordeel is dat een EV 6 keer minder fijnstof uitstoot dan de brandstofauto. Dat heeft te maken met de geavanceerde manier van remmen bij de meeste EV’s. Door regeneratief remmen slijten de remschijven veel minder, terwijl als bonus de accu weer wordt opgeladen.
De productie van de accu zorgt wel voor meer uitstoot. Maar zelfs met deze extra uitstoot meegerekend blijft de elektrische auto veel groener dan de brandstof auto. Conclusie: als je iets om het milieu geeft, dan is de vraag elektrisch rijden of benzine auto niet zo moeilijk.
5 – Wat betekent elektrisch opladen voor mij?
Kan ik een elektrische auto voor de deur opladen? Moet ik zelf een laadpaal aan laten leggen, of doet de gemeente dat? Hoe lang duurt het opladen? En welke kosten zijn daarmee gemoeid? Dit zijn belangrijke vragen, hier gaan we daar dieper op in. Over het algemeen kan je een investering van tussen de 1000 en 3000 euro verwachten als je op eigen grond een oplaadpunt wilt realiseren. Hier vind je een keuzehulp om te bepalen welk thuislaadpunt het best bij jou past.
En een openbare laadpaal voor de deur? Veel gemeentes maken het mogelijk om een openbare laadpaal voor je voordeur te realiseren. Deze zijn voor algemeen gebruik, dus dat kost je niets aan investering. Voorwaarde is dan vaak wel dat je niet beschikt over een parkeermogelijkheid op eigen terrein. Voor de grotere gemeentes is het meestal gecombineerd met een parkeervergunning: alleen als je die hebt, kun je een laadpaal aanvragen.
6 – Kan ik wel op vakantie gaan met een elektrische auto?
Dat is ook weer een goede vraag, want onze vakanties zijn belangrijk. Zeker nu de vliegschaamte toeneemt willen we wel weg kunnen met onze eigen auto! En inmiddels kan je ook met de elektrische auto prima op vakantie. Een goede voorbereiding is daarbij van belang. In dit blog vind je alle informatie die je nodig hebt om je vakantie succesvol te kunnen beginnen.
En als je echt liever met een brandstofauto op reis wil gaan: te gaan: Veel dealers en verhuurbedrijven verhuren ruime gezinsauto’s speciaal voor de vakanties.
7 – Is elektrisch rijden alleen maar comfortabel of ook wel sportief?
Vroeger had elektrisch rijden een minder sportief imago dan tegenwoordig. Maar sinds we hebben ontdekt dat elektrische auto’s net zo snel optrekken als supercars wordt daar wel anders over gedacht. En ook qua modellen hebben we niet te klagen: wat dacht je van een Audi e-tron GT (0 tot 100 in 3,5 sec), een Volkswagen ID.4, een Porsche Taycan Cross Turismo of een BMW iX3?
Kortom, je kan elektrisch veel sportiever rijden dan je denkt. Ook bij ECAR hebben we sportieve EV’s, kijk hier maar eens.
Conclusie
Op elektrisch of benzine rijden? Tsja, dat is voor iedereen om zelf te beslissen. Wij kunnen alleen concluderen dat elektrisch rijden goedkoper, comfortabeler, stiller, groener en duurzamer is dan het rijden in een brandstofauto.
Dus waarom geen proefrit maken? Bijvoorbeeld in een auto van ECAR. Wij hebben nieuwe elektrische auto’s van verschillende merken, kijk hier maar eens ons aanbod.