Wat zijn de onderhoudskosten van een elektrische auto?

Is een elektrische auto duur in onderhoud? Waar moet ik aan denken? Wat moet er allemaal gebeuren?
Goede vragen allemaal, daarom geeft deze blog inzicht in de onderhoudskosten van een elektrische auto. En dat begint met goed nieuws: het onderhoud van een elektrische auto is erg eenvoudig vergeleken met het onderhoud dat nodig is bij een brandstofauto. Natuurlijk blijft het onderhoud qua banden, ruitenwissers en lampen hetzelfde, maar voor het overige is het een stuk eenvoudiger geworden.
De aandrijving van de elektrische auto gebeurt door elektromotoren en die zijn enorm degelijk. Dat komt voornamelijk omdat er veel minder bewegende delen in zitten dan in een benzine of dieselmotor. En beweging betekent slijtage.
Waar moet ik aan denken bij het onderhoud van een auto?
Bij een traditionele brandstofauto worden olie en filters periodiek vervangen. Onderdelen zoals de versnellingsbak, distributieketting, dynamo, brandstofpomp en uitlaat slijten of moeten wel eens gerepareerd worden. En dat is niet zo gek, want een brandstofmotor is nou eenmaal een behoorlijk gecompliceerd apparaat.
Dat is het grote verschil met een elektrische auto: deze is namelijk eigenlijk vrij eenvoudig. Bij een elektrische auto zijn de belangrijkste delen de elektromotoren en de accu. De elektromotoren zijn erg degelijk en vereisen geen onderhoud. Ook de accu gaat bijna nooit kapot. Het blijft wel belangrijk dat deze onderdelen regelmatig geïnspecteerd worden. Meestal wordt dat om de 2 jaar of na 30.000 km gedaan.
Wat is er dan wel nodig qua onderhoud?
De ruitenwissers, verlichting en het interieurfilter zijn zowel in brandstofauto’s als elektrische auto’s regelmatig aan vervanging toe. En de APK geldt ook voor elektrische auto’s. Dus voor dit soort systemen is er niet echt een verschil.
Voor de remmen geldt dat er ook slijtage optreedt, maar wel vaak veel minder dan bij een brandstofauto. Dat heeft te maken met het zogenaamde regeneratief remmen, dat wil zeggen afremmen op de elektromotoren waardoor deze de accu weer wat kunnen bijladen. Dat is natuurlijk duurzamer, maar zorgt ook voor een lagere slijtage van de remblokken.
Zijn er dan qua onderhoud geen nadelen aan een elektrische auto?
Misschien is er toch wel iets dat harder slijt dan bij een brandstofauto: de banden. En dat heeft te maken met het veel hogere koppel dat een elektrische auto geeft. Daarmee kan je lekker sportief optrekken, en dat is geweldig. Behalve voor je banden, die slijten dan natuurlijk harder. Bij gewoon wegrijden is er niets aan de hand. Ons advies is dus: geniet af en toe van snel optrekken, maar wel met mate..
Misschien ben je door het lezen van deze blog wel nieuwsgierig geworden naar elektrische auto’s. Bekijk dan ook eens hier het ECAR aanbod, of hier alles over de aanschaf van een elektrische auto.
