Ik wil een oplaadpunt aan huis: wat heb ik nodig?

In Nederland staan meer dan 80.000 laadpalen. Waarom zou je dan toch zelf investeren in een eigen oplaadpunt aan of bij mijn huis? De belangrijkste reden hiervoor zijn de kosten van de elektriciteit. De stroomkosten aan een publiek oplaadpunt zijn bijna 2x zo hoog als de stroomkosten die je zelf aan huis betaalt. En bij een snellaadpunt is het rond de 3x zo hoog (lees hier meer over de laagste kosten per km). Best interessant dus, om eens nader te onderzoeken hoe je de eigen stroom kan gebruiken voor het laden.
Kan ik mijn nieuwe EV opladen met een normaal stopcontact?

Jazeker, dat kan. Dat wordt in vaktermen mode 1 opladen genoemd. Maar het wordt wel afgeraden, want het is niet altijd even veilig. Dat heeft te maken met de enorme capaciteit die de autoaccu’s tegenwoordig hebben. Mode 1 opladen duurt dan erg lang, waarbij de laadkabel erg heet kan worden. En als je ook nog eens andere apparaten op dezelfde groep hebt aangesloten kan dat problemen veroorzaken.
Kortom, mode 1 kan, maar moet je eigenlijk alleen als noodoplossing zien.
Wat is dan wel een veilige keuze?
Als je toch gebruik wilt maken van een eigen stopcontact kan je beter kiezen voor mode 2 laden: daarbij maak je gebruik van een vaste stroombegrenzer. Dat is een soort controle unit die je dicht bij een stopcontact plaatst (in Nederland mag dat 50 cm van het stopcontact zijn, in Duitsland 2 meter). Zo’n unit wordt vaak meegeleverd met de auto.
Deze box zorgt er dan voor dat er niet teveel stroom gaat lopen over de laadkabel, zodat alles veilig blijft. Het laden duurt in dit geval nog steeds best wel lang: de accu helemaal opladen kan dan wel meer dan 12 uur duren. Het voordeel van deze optie is natuurlijk dat het de goedkoopste optie is: er is geen of geen hoge investering nodig. Daarnaast maak je gebruik van de goedkope eigen stroomvoorziening, wat veel scheelt met de kosten van laden bij een openbare laadpaal.
Waarom zou ik dan toch wel willen kiezen voor een eigen oplaadpunt aan huis?
Goeie vraag! Belangrijkste reden om zelf te investeren in een laadpaal (of laadunit aan de muur) is de oplaadsnelheid. De laadpaal is gekoppeld aan een eigen groep in je meterkast. In de meeste huizen gebouwd in de laatste 30 jaar is het ook mogelijk een 3 fase aansluiting te realiseren, waardoor de oplaadtijd nog korter wordt.
Een eigen laadpaal is ‘intelligent’ en communiceert met de auto. Met elkaar bepalen ze de meest gunstige manier van opladen, waarbij de laadtijd het kortst is. De kosten van een eigen laadpunt variëren tussen de 1000 en de 3000 euro, inclusief de aanleg door een installateur. Sommige gemeentes geven daarvoor subsidie, zie hier.
De autos van ECAR worden standaard geleverd met een mode 2 oplaadkabel. Misschien goed om eens te komen kijken in Alphen aan den Rijn? Of bekijk hier de nieuwe elektrische auto’s van ECAR..