Wat is slim laden?
Slim laden is het beheren en verdelen van het stroomverbruik over 1 of meerdere laadpalen. Hiermee kan een piek in het stroomverbruik voorkomen worden. En dat is belangrijk, want daarmee kan voorkomen worden dat het elektriciteitsnet opgewaardeerd moet worden. En dat bespaart ons allemaal dan weer geld..
Steeds hogere pieken
De netbeheerder is verantwoordelijk voor een elektriciteitsnet dat voldoende capaciteit heeft voor al ons elektriciteitsverbruik. En dat betekent dat het elektriciteitsnet ontworpen moet zijn om de stroompieken aan te kunnen, ook al komen die pieken maar weinig voor. De grote pieken zitten op dit moment rond het ontbijt en avondeten.
Door de energietransitie dreigen de pieken steeds hoger te worden: we gaan meer huizen elektrisch verwarmen, we gaan op inductie koken en er komen meer elektrische auto’s die opgeladen moeten worden. NB: naar verwachting zal deze laatste groep slechts 20% van het totale verbruik voor zijn rekening nemen: hier daarover meer.
Als de pieken in stroomverbruik lager kunnen worden is dat beter voor ons allemaal. Want er is dan minder uitbreiding of verzwaring van het elektriciteitsnet nodig. En dus minder investeringen. Daarom wordt er steeds vaker ingezet op ‘slim’ laden: een systeem waarmee pieken naar omlaag kunnen worden gebracht.
Slim laden
Slim laden is dus in principe het verdelen of beheren van de beschikbare stroom over 1 of meerdere laadpunten.
Zo zijn er particuliere oplaadpunten die slim kunnen laden, bijvoorbeeld door Load Balancing. Daarbij wordt er gemeten wat de maximale stroom is die een woning verbruikt. Met die informatie regelt het systeem dat het laden met minder vermogen geschiedt, of zelfs wordt uitgesteld tot momenten waarop er minder stroom verbruikt wordt.
Maar datzelfde principe kan ook worden toegepast op meerdere laadpalen. Zo is Power Sharing ook een voorbeeld van slim laden. Een kantoorpand of appartementencomplex dat over meerdere opladers beschikt kan dan bijvoorbeeld ook de stroom verdelen. Waardoor de huidige elektrische ‘oudere’ bekabeling nog steeds prima kan volstaan.
Slim laden in het groot kan ook. Dan worden bijvoorbeeld publieke laadpunten op geografisch verschillende plekken gemonitord en beheerd. Ze zijn daarvoor met internet verbonden, en centraal wordt bekeken hoe de stroom verdeeld wordt. Afhankelijk van de totale stroomvraag van de palen zelf, of zelfs van bijvoorbeeld een hele wijk.
Maar slim laden begint bij jezelf!
De eenvoudigste vorm van slim laden doe je gewoon zelf. Laad de auto bijvoorbeeld pas na 10 uur ’s avonds op, zodat het verbruik in het daltarief valt. Dat kan volgens onderzoek tot wel 24% goedkoper zijn. Als dat niet slim is..
En ben je op zoek naar een nieuwe elektrische auto? Dan is het slim om ook eens te kijken in het aanbod van ECAR.