Kun je de accu van je auto opladen met je zonnepanelen?
Je elektrische auto opladen met de energie die je met je eigen zonnepanelen opwekt. Dat is ideaal, want gemakkelijk en voordelig!
Kunnen standaard zonnepanelen je auto opladen?
Opladen met zonne-energie betekent feitelijk dat je gratis kan rijden. Tenminste, als je de installatie van je zonnepanelen even niet meetelt. Wat ons alleen vaak wordt gevraagd: kun je een EV opladen met alleen de stroom uit je zonne-energie installatie? Lees snel verder!
Tegenwoordig heeft bijna 1 op de 5 woningen zonnepanelen op het dak. Een (nieuw) zonnepaneel wekt in ons land gemiddeld 0,85 kWh per dag op. Per jaar is dat zo’n 310 KWh Met 10 panelen kan je dan per jaar circa 3.000 KWh opwekken. Dat ist een gemiddelde dagopbrengst van zo’n 8,5 KWh.
Hoeveel elektriciteit heb ik nodig om een EV op te laden?
Dat hangt af van de capaciteit van de accu oftewel batterij. Laten we als voorbeeld uitgaan van de accu van 50KWh van bijvoorbeeld een Peugeot e-208. Deze auto verbruikt circa 15,8 KWh per 100km. Als de auto 15.000 km per jaar rijdt betekent dat een jaarverbruik van 150×15,8= 2.370 KWh. Dat betekent dat je alleen al voor de auto 8 panelen nodig zal hebben.
Kanttekening daarbij is natuurlijk wel dat je de auto dan alleen oplaadt als de zon schijnt. Hoewel het met de huidige salderingsregeling tot 2025 niet uitmaakt, want daarbij mag je de opbrengst volledig verrekenen met je verbruik.
Hoe zorg ik ervoor dat ik de auto alleen oplaad met stroom van de zonnepanelen?
De gemiddelde laadpaal thuis maakt geen onderscheid tussen stroom uit het openbare net en de stroom van je zonnepanelen. Gelukkig bestaan er ook steeds meer slimme laadpalen die wel dat onderscheid kunnen maken. Op deze slimme palen kun je allerlei voorkeuren instellen. Zoals bijvoorbeeld dat je zoveel mogelijk gebruik wilt maken van zonne-energie.
Helemaal alleen met zonne-energie opladen is volgens de leveranciers van laadpalen nog wel lastig, omdat het systeem daarvoor wel een minimale stroom moet ontvangen. En dat is in de praktijk vaak alleen in de zomer bij een zonnige en wolkenloze dag mogelijk.
De belofte van slim laden
Echt slimme laadpalen werken met een systeem dat kijkt naar de kosten van de stroom. Daarmee kunnen ze het opladen verdelen over momenten dat de stroom het goedkoopst is. Stel: je koppelt je auto ’s middags aan de laadpaal, en je wil de volgende dag om 10 uur vertrekken. Je kan dan in de app van de slimme laadpaal instellen wanneer je wilt vertrekken.
De slimme paal zorgt er dan zelf voor dat er zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van goedkope stroom: ’s middags laden op zonne-energie, ’s avonds met dure stroom niet laden, en na 23.00 uur wel weer laden met het daltarief.
In de praktijk kan dit nog wel lastig te realiseren zijn. Het is daarom belangrijk om dit goed te bespreken met de leverancier van de laadpaal.
Conclusie: met een slimme laadpaal laden is echt slim!
Als je beschikt over eigen zonnepanelen is het dus slim om te kiezen voor een slimme laadpaal.
Heb je hierdoor meer interesse gekregen in een elektrische auto? ECAR levert elektrische auto’s van allerlei merken. Bekijk de auto’s die wij op voorraad hebben of die snel leverbaar zijn. Een afspraak voor een proefrit is vervolgens snel gemaakt door te bellen of mailen met ECAR..