Voordelen van elektrisch rijden voor ondernemers

Je bent winkelier, zzp’er of ondernemer in bredere zin van het woord en je hebt een bestelauto nodig. Wat kun je dan beter kiezen: een diesel-, benzine- of een elektrische auto? Als het aan de overheid ligt kies je voor een elektrische bestelauto.
Om dat te stimuleren vervalt de ondernemersvrijstelling op bestelauto’s (geen BPM) op 1 januari 2025. Vanaf dat moment betaalt de ondernemer net zoals de particulier BPM op basis van de CO2 uitstoot. Dat betekent een flink nadeel voor brandstof bestelauto’s vanaf 2025.
Is elektrisch rijden voor een ondernemer dan een goede keuze?
Benzine, diesel of elektrisch?
In 2022 was ruim 26% van alle verkochte nieuwe auto’s elektrisch. En zelfs meer dan 37% als we de plug-in hybride meetellen. Elektrisch rijden zit dus enorm in de lift. Een belangrijke reden hiervoor is het financiële voordeel dat de overheid biedt in de vorm van subsidies en belastingregelingen.
Als ondernemer ben je misschien nu bezig met de aanschaf van een bestelauto. Je zult moeten kiezen tussen benzine, diesel of elektrisch. Om dat makkelijker te maken geven we je in de blog graag de overwegingen voor deze belangrijke keuze.
Vraag 1: Hoe belangrijk is duurzaamheid voor jou, en voor jouw bedrijf?
De duurzaamheid kan een belangrijke drijfveer zijn. De eerste vraag voor ondernemers is dus: hoe belangrijk is duurzaamheid voor jou? Vind je het zelf belangrijk om zelf ook duurzamer te ondernemen? En wat vinden jouw klanten er van? Vinden zij het belangrijk dat je duurzaam onderneemt?
Ook worden onderaannemers die werk aannemen van bedrijven of instanties steeds vaker geconfronteerd met de eis dat werkzaamheden moeten worden uitgevoerd met uitsluitend elektrische voertuigen.
Vraag 2: Waar gaat jouw bestelauto rijden?
Een ander belangrijk punt is de locatie. Waar gaat je bestelauto rijden? Als de bestelauto regelmatig ook in gebieden met milieu zones of emissievrije zones zal rijden dan is het bijna een no-brainer: met elektrisch rijden heb je dan niets te vrezen.
Belangrijk om te weten: gemeenten kunnen vanaf 1 januari 2025 emissie vrije zones invoeren in de hele gemeente voor vrachtwagens en bestelauto’s.
Om te weten waar de milieuzones zijn kijk je hier. Het is ook goed om te kijken waar plannen zijn voor toekomstige milieuzones, kijk daarvoor hier.
Vraag 3: Hoe ver rijdt je bestelauto gemiddeld per dag?
De actieradius van de bestelauto is een belangrijke factor. Want hoeveel rijdt die auto per dag? Dat bepaalt voor sommige ondernemers of een elektrische auto wel of niet meedoet in de selectie.
Als we de statistieken er bij pakken dan rijdt een bestelauto de eerste 5 jaar gemiddeld 22.000 km per jaar. Dat is gemiddeld dus 423 km per week. Dat is ook voor de elektrische auto geen probleem. Tenzij jouw bestelauto veel kilometer op 1 dag moet kunnen rijden. En dan nog hoeft het geen probleem te zijn.
Een voorbeeld: de elektrische Citroën Berlingo heeft een actieradius van 280km. En aan een laadpaal van 100kW wordt deze auto in 30 minuten opgeladen tot 80%. Daarmee kan de auto weer meer dan 220 kilometer rijden.
Vraag 4: Wat zijn de financiële voordelen van elektrisch rijden?
Dat is voor ondernemers misschien wel de belangrijkste vraag! En dan gaat het vooral over de investering en de kosten die een elektrische auto met zich mee brengt.
Krijg ik subsidie als ik een elektrische bestelauto aanschaf?
Voor een elektrische bestelauto kun je een beroep doen op de SEBA (Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s). Het subsidievoordeel is hierbij 10 of 12% van de netto catalogusprijs (exclusief btw, inclusief opties) met een maximum van 5000 euro.
De SEBA is, net zoals de SEPP voor personenvoertuigen, niet onbeperkt aan te vragen. Als het potje van 33 miljoen euro op is, wordt er geen subsidie meer uitgekeerd.
Belangrijk om te weten is dat de subsidie moet worden aangevraagd voorafgaand aan de definitieve aankoop. Er gelden behoorlijk wat voorwaarden en verplichtingen, deze staan hier. Je hoort pas na circa 13 weken of je aanvraag voor de subsidie is goedgekeurd, dus een SEBA aanvraag is altijd spannend.
Een elektrische bestelauto bij ECAR kopen? Wij hebben de SEBA korting van 10% al verrekend in het aankoopbedrag. Dat geeft direct zekerheid en bespaart je veel administratie. Meer weten? Bel of mail met ECAR.
Welke belastingvoordelen zijn er voor elektrische bestelauto’s?
Tot 2025 betaalt de ondernemer geen motorrijtuigenbelasting voor een elektrische bestelauto. Daarna wordt ook voor elektrische auto’s de motorrijtuigenbelasting stapsgewijs ingevoerd.
De BPM voor bedrijfsauto’s wordt zoals gezegd na 2024 gebaseerd op de CO2 uitstoot van de auto. Voor een volledig elektrische bestelauto betaal je dus ook na 2024 geen BPM. Hier lees je meer over de BPM.
Mogelijk kom je met een nieuwe elektrische bestelauto in aanmerking voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil). De uitkomst van deze regeling kan voor elke ondernemer anders uitpakken. Bekijk voor jouw situatie hier de regelingen.
De KIA (Kleinschaligheids Investerings Aftrek) regeling is een andere manier om voordeel te halen met de aanschaf van een elektrische bestelwagen. De regeling kan de winst waar belasting over betaald moet worden omlaag brengen met wel 28%. Check de regeling hier.
Conclusie: elektrisch rijden is en blijft aantrekkelijk voor ondernemers!
Uit het bovenstaande kunnen we concluderen dat het voor ondernemers gunstig kan zijn en blijven om te investeren in een elektrische bestelauto. En dan hebben wij het nog niet eens over de onderhoudskosten die voor een elektrische auto veel lager liggen.
Ga je voor een elektrische bestelauto, dan helpt ECAR je daar graag bij. Bekijk hier alvast de voorraad elektrische bestelauto’s, of bel of mail ons om te horen welke acties er zijn voor ondernemers.