Kan ik met de elektrische auto op vakantie?
Op vakantie met de elektrische auto, kan dat? Kan ik al mijn bagage meenemen? Hoe zit het met mijn fietsen? Kan ik met een elektrische auto naar het buitenland?
Nog niet zo lang geleden dachten we dat een elektrische auto alleen goed was voor korte ritten. Maar een complete vakantie, nee toch zeker?
De werkelijkheid is anders! Je kan prima op vakantie met een elektrische auto. En dat is maar goed ook, want door Corona en de groeiende vliegschaamte zijn we ook voor de vakantie steeds meer op onze auto aangewezen.
Daarom geven we in deze blog het antwoord op de vraag: kan ik met een elektrische auto ook op vakantie?
Blij met je elektrische auto?
Het was een forse aanschaf, maar je bent waarschijnlijk wel erg blij met je elektrische auto. Je kan er alles mee, woon/werk verkeer, kinderen naar sport brengen, boodschappen doen, zelfs grotere spullen halen bij Ikea gaat net zo makkelijk als met een brandstofauto.
Het rijden is een genot. Heel comfortabel! Ook het tanken van stroom valt je erg mee. In Nederland dan. Want wij zijn één van de landen met de meeste oplaadpunten.
Maar durf je er ook mee op vakantie te gaan?
In de praktijk zien we dat veel EV eigenaren daar toch over twijfelen: kan ik overal opladen, mijn vakantiebestemming heeft misschien geen oplaadpunten..
En dat is best jammer, want elektrische auto’s zijn heerlijke reisauto’s. En je kunt er prima mee op vakantie!
Alleen is het wel verstandig om vooraf wat zaken te checken.
Dat begint natuurlijk met de actieradius van je elektrische auto. Als je weet hoe ver je komt met één lading, dan weet je wanneer je ongeveer moet opladen. Zo kun je dus prima plannen waar je dat wil gaan doen.
Wachtrijen voor tankstations
Heb je dat vroeger wel eens meegemaakt, toen je nog benzine reed: enorme wachtrijen voor een tankstation langs de tolweg op zwarte zaterdag in het hoogseizoen? KPMG voorspelde in 2020 dat in die winter ongeveer 3% van de Nederlandse elektrische auto’s op pad zouden gaan voor de wintersport.
Daardoor zouden er, over een afstand van ca 300 km, lange wachttijden tot wel 75 minuten kunnen ontstaan bij de laadstations langs de snelweg. En dat is nou net iets wat je niet wilt op vakantie. Zorg daarom voor een goed plan: wanneer ga je op vakantie, wat is de verwachte drukte? Want je wilt niet uren wachten voordat je aan de beurt bent om te laden.
Is een goede planning de oplossing?
Ga je in het hoogseizoen, probeer dan te bedenken hoe je uit de massa blijft. Vertrek daarom niet op populaire momenten zoals vrijdag of zaterdag. En plan je stops: kan je ergens een overnachting boeken met laadmogelijkheid? In een leuk stadje? Dat zou een heerlijk en relaxed begin van je vakantie kunnen zijn!
Ook het opladen kan je goed plannen. Chargemap, Plugsurfing, Plugshare, A Better Routeplanner, Smoov-app, Vattenfall InCharge. Dit zijn een paar van de beschikbare apps die jou kunnen helpen om je reis te plannen. Maar ook tijdens je reis kan je ze gebruiken om de drukte te zien bij laadstations. Zo weet je onderweg al welke situatie je aan zal treffen bij je volgende laadbeurt.
Er zijn ook websites die je goed kunnen helpen. Bijvoorbeeld voor inspiratie voor stedentrips met je elektrische auto, vakantiehuisjes met laadpalen en nog veel meer. Bekijk deze suggesties maar eens.
Anders denken?
Probeer ook anders te denken dan de meeste mensen. Bijvoorbeeld door op afwijkende momenten te gaan laden. In een straal van ongeveer 300 kilometer vanaf je vertrekpunt loop je de kans dat veel vakantiegangers gaan opladen. Daar wil jij niet tussen zitten!
Je kan er dan misschien beter voor kiezen om al na 200 km op te laden, waardoor je daarna de drukke laadplaatsen overslaat. Als je op die manier je route uitstippelt kan je zo prima van te voren bedenken waar je wilt opladen. Je kan zelfs daarbij kijken naar uitwijkmogelijkheden als er onverhoopt toch een laadstation dicht zou zijn, of het daar te druk is.
Kunnen we alles meenemen wat we op vakantie nodig hebben?
Jazeker! De elektrische auto doet het qua bagage, fietsen, dakkoffers en dergelijke net zo goed of zelfs beter als de brandstofauto: in deze blog hebben we dat voor je uitgezocht. De bagageruimte is prima, fietsen kunnen op een (speciale) trekhaak, een dakkoffer kan op het dak. Een caravan of aanhanger is echter niet voor elke elektrische auto mogelijk. Maar daarover een andere keer meer.
Heb ik speciale stekkers nodig om in het buitenland te laden?
Hoewel dat ooit wel anders was, is het tegenwoordig geen probleem meer. De Europese Unie heeft een standaard stekker gekozen, de type 2 stekker. Daardoor kan je overal goed laden. Alleen in Frankrijk en Italië wil het een enkele keer voorkomen dat er nog een ander type wordt gebruikt, maar dat wordt snel minder.
Kan ik naar ieder land in Europa reizen?
In principe kan dat wel. Vooral Noord en Midden Europa doen het goed. Scandinavië is een prima bestemming, daar is de dekking bijna net zo goed als in Nederland. Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk zijn redelijk voldoende, Spanje en Italië blijven nog wel achter. Maar met een goede planning kan je ook daar goed naar toe.
Als je in de winter naar een wintersport gebied wilt, hou dan rekening met een mogelijk verminderde actieradius. Een koude accu doet het minder goed dan een accu op bijvoorbeeld kamertemperatuur. Hier vertellen we daar meer over. In de nieuwere elektrische auto’s is dit probleem minder groot: die werken vaak met een slimme manier van accu verwarming.
Zin in vakantie met een elektrische auto gekregen?
Check dan vooral hier onze voorraad nieuwe elektrische auto’s.