Hoe weet ik of ik thuis een elektrische auto kan opladen?
Veel eigenaren van een elektrische auto laden hun auto thuis op. Dat is prettig, want er is altijd plek bij je eigen laadpaal. En meestal is het ook nog eens een stuk goedkoper dan opladen bij een openbare laadpaal.
Maar kun je thuis wel een laadpaal plaatsen? Is jouw meterkast er wel geschikt voor?
In deze blog laat ECAR je zien hoe je er achter komt of jouw huis geschikt is om een elektrische auto op te laden, of dat er aanpassingen nodig zijn.
Ik wil thuis een elektrische auto gaan opladen. Kan mijn meterkast dat wel aan?
In elke meterkast zitten zekeringen die de elektriciteitsvoorziening beschermen tegen overbelasting. Dus bij een te grote stroomafname kan het ineens afgelopen zijn met de pret: er moeten dan apparaten uitgezet worden om veilig verder te kunnen gaan. En dat wil je natuurlijk niet.
Voor sommige huishoudens zal dit geen probleem zijn als de totale stroomafname van huis plus het laden van de elektrische auto nog onder de maximale stroomcapaciteit zal liggen.
Maar als je van plan bent een elektrische auto aan te schaffen dan is het wel handig om zeker te weten hoe hoog het totale elektriciteitsgebruik van je huis mag zijn.
Hoe kom ik erachter wat de maximale stroomcapaciteit van mijn huis is?
Een gemiddeld woonhuis heeft vaak een zogenaamde 1 fase aansluiting. Er komt dan 1 hoofdkabel van het elektriciteitsnet het huis binnen. Daar zit een hoofdzekering op van meestal 35A. Dat betekent dat je huis een maximale capaciteit heeft van 8kW.
Het huis kan ook een 3 fasen aansluiting hebben, er komen dan 3 hoofdkabels binnen. De maximale capaciteit is dan meestal 3x25A. Voor grotere huizen of bedrijfspanden kan de aansluiting verzwaard zijn, bijvoorbeeld van 3x35A tot wel 3x80A.
Op de elektriciteitsrekening van de energieleverancier kun je zien wat de aansluitwaarde of de capaciteit is van jouw aansluiting.
Wanneer heb je een 3 fasen aansluiting nodig?
Als het totale elektriciteitsgebruik in een woning boven de 8kW komt, is een 3 fasen aansluiting nodig. En dat kan al nodig zijn als er een elektrische kookplaat (6kW) en een droger (2kW) tegelijk draaien. Om nog maar te zwijgen van een warmtepomp, die ook een vermogen van 6kW kan vragen.
Een elektrische auto (3 tot 22kW) erbij kan dan mogelijk te veel zijn voor de stroomvoorziening. Je kunt dan een 3 fasen aansluiting aanvragen bij de netbeheerder. Kosten daarvoor liggen meestal rond de 300 euro. Het aanvragen gaat altijd via mijnaansluiting.nl.
In dat geval zal waarschijnlijk ook de meterkast aangepast moeten worden. Dat kun je laten doen door een installateur, of door de installateur van de leverancier van de laadpaal.
Met welk laadvermogen kan ik de elektrische auto opladen?
Als je een 1 fase aansluiting hebt, ligt het maximale vermogen waarmee je kan opladen tussen de 3,7kW en 7kW, afhankelijk van de hoofdzekering van de aansluiting. Deze kan 16A, 25A of 35A zijn.
Met een 3 fasen aansluiting heb je een mogelijk laadvermogen van 11kW tot wel 22kW, ook weer afhankelijk van de zekeringen.
Als je een 3 fasen aansluiting hebt (of hebt aangevraagd) kun je kiezen voor een standaard- of een 3 fasen laadpaal. Met een standaard laadpaal laad je de auto dan op met maximaal de stroomsterkte van 1 van de 3 fases. Met een 3 fasen laadpaal kun je de auto met stroom uit de drie fases tegelijk op laden.
Een 3 fasen laadpaal heeft alleen zin als je een elektrische auto hebt die met 3 fasen opgeladen kan worden. Tegenwoordig zijn dat bijvoorbeeld Tesla modellen, Audi e-Tron, Renault ZOE en de BMW i3. Het belangrijkste voordeel van een 3 fasen laadpaal is de snelheid waarmee de auto opgeladen kan worden.
Samenvatting
Jouw huis kan over een 1 of 3 fasen stroomaansluiting beschikken. Over het algemeen is een 3 fasen stroomaansluiting beter geschikt voor het opladen van een elektrische auto.
Bij een 3 fasen aansluiting kan je kiezen voor een standaard laadpaal, of een 3 fasen laadpaal. Een 3 fasen laadpaal heeft alleen zin als de auto geschikt is voor opladen met 3 fasen.
Om te zorgen voor een ‘gebalanceerde’ verdeling van de stroom kun je het beste kiezen voor een laadpaal met een Load Balancing optie.
Wil je meer informatie over laadpalen? ECAR werkt samen met laadpunt.nl.