De duurzaamheid van e-mobiliteit bekeken
Er is steeds meer bezorgdheid over de klimaatverandering. Daardoor is er een toenemende behoefte aan ‘schone’ mobiliteit. Dan lever je in elk geval een bijdrage aan een beter klimaat,. hoe klein ook.
Elektrische auto’s lijken een antwoord op die behoefte. Wij onderzoeken hier de duurzaamheidsaspecten van elektrische auto’s en wij vergelijken hun milieu-impact met die van brandstofauto’s.
Levenscyclusanalyse (LCA):
Voor een volledig beeld van de duurzaamheid van elektrische auto’s moeten we naar hun hele levenscyclus kijken. Deze omvat de productie, het gebruik, de uiteindelijke verwijdering van het voertuig en het hergebruik van de gebruikte onderdelen en materialen.
Verschillende studies hebben aangetoond dat, ondanks de soms iets hogere milieubelasting tijdens de productie, e-auto’s over de hele levensduur significant minder CO2-uitstoot hebben dan brandstofauto’s.
De productiefase:
De productie van elektrische auto’s brengt milieubelasting met zich mee, met name door de fabricage van batterijen en het winnen van grondstoffen daarvoor zoals lithium, kobalt en nikkel. Steeds meer autofavrikanten leveren overigens al batterijen waarin dergelijke materialen niet meer of veel minder voorkomen.
Het winnen van die grondstoffen kan gepaard gaan met milieu- en sociale uitdagingen, zoals bleek uit mijnbouwpraktijken en arbeidsomstandigheden in minder ontwikkelde landen. Veel mijnen in Afrika zijn overigens Chinees eigendom.
De milieu-impact van de productie van elektrische auto’s blijkt de laatste jaren aanzienlijk minder te zijn geworden. Dat komt door verbeteringen in de technologie, schaalvoordelen en veranderingen in de toeleveringsketen. Dat leidde tot efficiëntere, schonere productieprocessen. Ook wordt er steeds meer gedaan om de winning van grondstoffen duurzamer te maken en recycling van batterijen te bevorderen.
Het gebruik van de elektrische auto
Hier zit de belangrijkste duurzaamheidswinst van de elektrische auto. Deze stoot tijdens het gebruik immers geen uitlaatgassen uit. Er is geen verbrandingsmotor en daarom worden er geen directe broeikasgassen uitgestoten. Dat leidt tot aanzienlijk minder luchtvervuiling en daardoor tot minder klimaatverandering.
De mate van reductie van de CO2-uitstoot is echter wel afhankelijk van de energie-opwekking in het land waar de auto wordt opgeladen. Wordt de elektriciteit opgewekt door duurzame energiebronnen, zoals zonne- en windenergie, dan is de klimaatvoetafdruk van elektrische auto’s nog positiever.
Andere voordelen van e-auto’s:
Naast de minimale CO2-uitstoot bieden elektrische auto’s nog andere voordelen op het gebied van duurzaamheid. Ze verminderen onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, bevorderen energieonafhankelijkheid en verminderen de uitstoot van andere luchtverontreinigende stoffen. Zeker dat laatste draagt ook bij aan een schonere en gezondere leefomgeving.
Daarnaast hebben elektrische auto’s lagere bedrijfskosten, aangezien elektriciteit goedkoper is dan benzine of diesel en de onderhoudskosten van elektrische auto’s aanzienlijk lager zijn dan dan die van brandstofauto’s. Elektrische auto’s gaan bovendien langer mee, waardoor ook dat een positief effect heeft op de verbetering van het milieo.
Conclusie:
Hoewel de productiefase van elektrische auto’s en hun transport vaak over zee extra milieu-impact met zich meebrengt, zijn ze over de hele levenscyclus gezien zonder uitzondering duurzamer dan brandstofauto’s.
De voordelen, zoals verminderde CO2-uitstoot, verminderde luchtvervuiling en lagere bedrijfskosten, dragen eveneens bij aan een meer duurzame mobiliteit.
Het motto van ECAR is ‘Rij uitstootvrij!’. Met onze ruime voorraad nieuwe en gebruikte elektrische auto’s dragen we graag bij aan een duurzamere wereld en een betere toekomst voor zowel onze generatie als de generaties na ons!