Wat is waterstof eigenlijk? Hoe werkt elektrisch rijden op waterstof?

Wat is waterstof eigenlijk?
Waterstof is een interessante vorm van brandstof. Maar wat is het eigenlijk precies? Hoe wordt waterstof gemaakt? Wat is grijze waterstof? En wat is blauwe waterstof? En wat is blauwe, of zelfs turquoise waterstof?
Waterstof is een veel voorkomend element in onze wereld. Het is een gas, lichter dan lucht, dus een ballon gevuld met waterstofgas stijgt onmiddellijk op. Het gas is kleurloos, geurloos en niet giftig. En het is super brandbaar. Zelfs zo brandbaar dat het ook wel knalgas wordt genoemd, puur door de hevige knal die het kan produceren als je het aan steekt.
Hoe maak je waterstof?

Puur waterstof komt in de natuur niet voor. Het is een element dat altijd is gebonden met andere elementen. De bekendste is H2O, oftewel water!
Waterstof zoals wij het kunnen gebruiken is dus een gas dat moet worden gemaakt. En dat kan op allerlei manieren, maar sommige van die manieren zijn weer niet zo goed voor het milieu. Om te laten zien hoe de waterstof is gemaakt krijgt het gas daarom vaak een kleur mee.
Veel kleuren waterstof? Meest voorkomend is grijze waterstof
Het merendeel van waterstof wordt geproduceerd met fossiele brandstoffen. De belangrijkste daarbij is aardgas. We noemen het dan ook ‘grijze’ waterstof, want bij dit proces komt koolstofdioxide (CO2) vrij. En dat is het belangrijkste broeikasgas! Grijze waterstof is dus vervuilend en aardgas verbruikend: deze vorm van waterstof vermijden we dus liever.
NB: Nederland is een van de grootste waterstofproducenten van Europa. En daarbij verbruiken we bijna 10 procent van al het aardgas dat wij in Nederland nodig hebben. Dat is, in de huidige tijd van dure energiekosten, een bedenkelijke eer.
Wat is blauwe waterstof?
Blauw waterstof: als je grijze waterstof wint uit aardgas, en je vangt daarbij de vrijkomende CO2 op, dan wordt het resultaat blauw waterstof gas genoemd. De CO2 kan dan worden opgeslagen, in ondergrondse tanks bijvoorbeeld. Ook zijn er bedrijven bezig met het onderzoeken of de CO2 kan worden opgeslagen in lege gasvelden onder de zee. Een echt duurzame oplossing is het dus (nog) niet.
Wat is groene waterstof?
Groene waterstof klinkt dan gelijk veel beter. En dat is het ook. Waterstof is groen als het proces om het te maken (elektrolyse) gebruikt maakt van groene stroom. Omdat groene stroom afkomstig is van duurzame bronnen is groen waterstof dan dus ook duurzaam. Groene waterstof is helaas nog maar beperkt beschikbaar in grotere volumes, en ook is het nog vrij kostbaar.
Turquoise waterstof, een nieuwe vorm
Turquoise waterstof? Een nieuwe productievorm die momenteel wordt onderzocht is de ‘molten metal pyrolyse’. Dit is een vorm waarbij uit aardgas waterstof wordt gemaakt met vaste koolstof als bijproduct. Dat zou dan weer interessant kunnen zijn voor bijvoorbeeld de productie van autobanden. Helaas kan turquoise waterstof op dit moment alleen nog maar in een laboratorium gemaakt worden.
En? Gaan we massaal waterstof rijden?
Waterstof is in ieder geval een interessante brandstof. Voor nu is een elektrische auto echter wel het meest duurzaam. Check hier het ECAR aanbod..
En lees hier ook onze blog ‘Op waterstof of elektrisch rijden?’