Is de elektrische auto de versneller van de energietransitie?
De groei van het aantal elektrische auto’s is enorm. In september 2022 waren er meer dan 300.000 EV’s geregistreerd in Nederland. Dat is een verdrievoudiging ten opzichte van twee en een half jaar geleden!
Dat is goed nieuws, want vanaf 2035 mogen er alleen nog maar volledig emissieloze auto’s verkocht worden (zie hier). Dit betekent dat de autofabrikanten nu al enorm gestimuleerd worden om te innoveren naar brandstof loze auto’s.
Met slimmer laden de energie beter verdelen
Een belangrijke factor in de energietransitie is de elektrische auto. Deze wordt als een van de veroorzakers van het probleem gezien, en dat is niet terecht.
Verschillende wetenschappers hebben eerder al aangegeven dat de problemen in het elektriciteitsnet sneller kunnen worden opgelost met ‘slim laden‘. Met dat principe worden piekbelastingen voorkomen en wordt de capaciteit van het net beter verdeeld.
Maar nog steeds zal dat niet genoeg zijn om de groei aan te kunnen. Gelukkig is er een interessante oplossing die kan gaan bijdragen aan de energietransitie.
De elektrische auto als oplossing, niet als probleem!
Het concept is simpel: het inzetten van elektrische auto’s als batterij. Het idee daarbij is dat de elektrische auto wordt opgeladen als er genoeg stroom is. Dit kan met de eigen zonne-energie of met stroom van het net op tijdstippen dat er voldoende voorhanden is: Bijvoorbeeld door de terug geleverde zonne-energie in de buurt.
Die stroom kan dan worden terug geleverd aan het huis, kantoor of zelfs het grid (het elektriciteitsnet) maar ook via het net weer aan de omwonenden. Uitgangspunt daarbij is dat er wel voldoende actieradius in de EV zit op het moment dat dat nodig is.
Interessant. Wanneer kunnen we dit gaan inzetten?
Er zijn nu nog maar enkele elektrische auto’s geschikt voor bi-directioneel laden: de Hyundai Ioniq5, Nissan Leaf, KIA EV6 en de Volvo EX90. Tevens is een groot deel van de laadpalen er nog niet geschikt voor. Maar de ontwikkeling gaat hard: nieuwe generatie elektrische auto’s en laadpalen zullen ongetwijfeld steeds vaker voorzien zijn van slimme oplossingen op dit gebied.
Wat je nodig hebt om de accu van je elektrische auto als buffer te gebruiken lees je hier. Heb je zelf nog geen EV, dan is het wellicht een idee om alvast onze collectie elektrische auto’s te bekijken.