Dit artikel lazen wij op www.businessinsider.nl en het is te interessant om niet te delen. De klimaatdoelen voor 2030 en verder dreigen namelijk uit zicht te raken als het kabinet niet snel met effectieve maatregelen komt en daarna ook koers houdt. Dat stelt de Raad van State. Tot dusver laat het kabinet op veel terreinen stilstand zien, of zelfs verslechtering. Met name de landbouw en industrie lopen nog ver achter met plannen om de CO2-uitstoot te verminderen.
Klimaatnota
In de zojuist gepresenteerde klimaatnota erkent het kabinet dat het huidige beleid tekortschiet en belooft het komend voorjaar met extra maatregelen te komen. Er is al aangegeven dat het kabinet hard wil ingrijpen op het overvolle stroomnet, met 55.000 trafohuisjes erbij en nieuwe nettarieven voor de consument. De Raad van State is niet overtuigd dat het beloofde pakket op tijd komt om het klimaatdoel voor 2030 alsnog te halen. Nederland loopt al zo’n vijf jaar achter. Daarmee dreigt uiteindelijk ook het doel om in 2050 klimaatneutraal te zijn uit zicht te raken.
Het vorige kabinet was ‘wellicht wat optimistisch”’ toen het vorig jaar vaststelde dat met het toen ingezette beleid de klimaatdoelen binnen bereik waren, aldus staatsraad Marijke Vos. Het klimaatdoel voor 2030 (55 procent minder CO2-uitstoot dan in 1990) lag toen net binnen de ramingen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Nu niet meer, en dat komt ook doordat het huidige kabinet maatregelen schrapt, uitstelt of verzacht. Behalve voor het directe effect daarvan op de haalbaarheid van de klimaatdoelen, waarschuwt de Raad van State ook voor ‘jojobeleid’. Zowel burgers als bedrijven zijn bereid te verduurzamen, maar dat draagvlak is mede afhankelijk van consistent beleid. Investeringen komen niet van de grond als de overheid onvoldoende zekerheid biedt dat die ook op de langere termijn iets opleveren.
Overvol stroomnet
Netcongestie vormt een ‘belangrijke belemmerende factor’ bij de verduurzaming van zowel de elektriciteitsproductie als de industrie. Mede daardoor komen de maatwerkafspraken waarmee het kabinet grote vervuilers wil helpen verduurzamen, nog niet van de grond. De landbouw is wat het klimaatbeleid betreft al jaren een zorgenkindje. Het ontbreekt daar nog aan concreet beleid om de uitstoot terug te dringen. Met het schrappen van de stikstofplannen en het bijbehorende miljardenfonds van het vorige kabinet, is de onzekerheid alleen maar toegenomen. Ook op het gebied van mobiliteit (rekeningrijden) en de gebouwde omgeving (de verplichte warmtepomp) neemt het kabinet gas terug ten opzichte van het vorige.
Om het klimaatdoel voor 2030 te halen, zijn meer maatregelen nodig dan nu zijn voorzien. Klimaatminister Sophie Hermans komt in het voorjaar met ‘alternatief beleid’. Sinds de klimaatdoelen in een wet werden vastgelegd waren ze nog nooit comfortabel binnen bereik. De afgelopen jaren schermde het kabinet nog weleens met beleid dat nog in voorbereiding was, maar nog onvoldoende uitgewerkt om door het Planbureau te worden meegenomen. Maar ditmaal erkent het dat toch echt meer nodig is dan nu op papier staat. Het PBL heeft becijferd dat, als alles meezit, de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 52 procent zal zijn afgenomen ten opzichte van 1990. Het doel is 55 procent.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!